Rode linzenspread

IMG_6029

Als je mij volgt op Facebook, heb je misschien gezien dat ik de voorbije weken met tijdsgebrek zat. Als je me niet volgt op Facebook, heb je dat waarschijnlijk ook gemerkt aan het aantal posts. Eén van de belangrijkste redenen voor de stilte hier is dat ik binnenkort ga verhuizen, wat best wat gedoe en geregel met zich meebrengt. Dat zorgt voor weinig tijd voor The Green Toast, maar (dat merkte ik gisteren) ook voor opportuniteiten, want… de voorraadkast moet leeg! Er zijn enkele potjes en zakken achteraan beland doorheen de maanden (jaren) en het wordt nu tijd om eens te bekijken hoe die benut kunnen worden. Voor kneusje nummer 1 heb ik alvast een goede bestemming gevonden…

Rode linzen. Ik kocht ze waarschijnlijk ooit eens voor een stoofpotje, maakte later nog eens een soepje, en bij gebrek aan spectaculaire resultaten vergat ik nadien dat ze bestonden, laat staan dat ik ze in mijn voorraadkast had. Er is namelijk iets onappetijtelijks aan deze peulvruchten, want in tegenstelling tot hun groene of zwarte broertjes (zusjes?), verliezen ze hun textuur helemaal als eens gekookt, zodat er enkel een onappetijtelijke mush overblijft. Toen ik de donkerste hoekjes van mijn voorraadkast afspeurde met het huidige receptenthema van The Green Toast in mijn achterhoofd zag ik het licht, want er is één ding waarvoor mush perfect is: broodbeleg!

Voor een stevige smaakboost voegde ik zongedroogde tomaatjes, komijnpoeder en gerookt paprikapoeder toe. Voor de kleur tomatenpasta. Want nee hoor, gekookte rode linzen zijn niet rood, maar gelig (weirdo’s). Toen dit prutje ronddraaide in mijn keukenmachine was ik zéér sceptisch: ik kon me moeilijk voorstellen dat ik die saaie linzen zo gemakkelijk zou kunnen omtoveren in iets smakelijks. Na één hapje was ik echter volledig overtuigd. Mijn buren hebben mijn Devos-Lemmens-gewijze schreeuw hoogstwaarschijnlijk wel gehoord: DAT IS ‘M!

IMG_6031

 


Rode linzenspread

geïnspireerd op een receptje van Green Evi

Ingrediënten

  • 1 kl groentebouillonpoeder (of 1/2 bouillonblokje)
  • 230 g rode linzen
  • 500 ml water
  • 5 halve zongedroogde tomaten (of iets meer als het kleine zijn)
  • 1 kleine citroen, geperst
  • 70 g tomatenpuree (1 blikje)
  • 1 kl harissa (of 1/4 kl chilipoeder)
  • optioneel: extra olijfolie, verse kruiden en ander lekkers om te serveren

Bereiding

Verwarm de olijfolie in een kleine kookpot. Pel de ui en snijd hem in blokjes (heel fijn hoeft niet, je gaat nadien toch mixen). Stoof er de ui enkele minuutjes in aan. Pel en plet de look en stoof even mee. Voeg het komijn- en paprikapoeder toe en verwarm mee.

Spoel de linzen in een vergiet onder koud water. Voeg ze toe aan de kookpot, samen met het water en het bouillonpoeder. Breng aan de kook en laat 15-25 minuten pruttelen, tot al het water is opgenomen. Zet het vuur uit en voeg de gedroogde tomaten toe (zo hoef je ze niet op voorhand te weken).

Laat het linzenmengsel lichtjes afkoelen en voeg toe aan een keukenmachine, samen met de overige ingrediënten. Of voeg de overige ingrediënten toe aan de kookpot en zet de mixer erin. Mix enkele minuten door tot een gladde pasta.

Serveer op een boterham, cracker of toastje, met extra olijfolie, verse kruiden (ik gebruikte rozemarijn), pijnboompitjes, sesamzaadjes, en/of alles waar je nog aan denkt.

IMG_6021

14 gedachtes over “Rode linzenspread

  1. greet 24 juli 2016 / 08:08

    Waar grondig opruimen al niet goed voor is :-). Ik ga dit recept zeker eens uitproberen. Bij mij staan de rode linzen wel in het zicht in de voorraadkast, ik ben eigenlijk wel fan van de ‘mush’ die je krijgt als je ze kookt.

    Like

    • Tine 24 juli 2016 / 17:10

      Haha, welja met een open mind valt die mush inderdaad best mee 😉 Laat me weten of je het lekker vond!

      Like

      • greet 25 juli 2016 / 12:25

        Dat zal ik doen!

        Geliked door 1 persoon

      • greet 5 augustus 2016 / 11:41

        Net uitgetest en heel lekker bevonden! Ik deed wat je aanraadde: beetje olijfolie erbij en wat zaadjes/kruiden erop. Een stevige portie, ik kom nog even toe :-).

        Like

      • Tine 5 augustus 2016 / 18:57

        Ja inderdaad, genoeg voor een hele week hè? Zo fijn dat je het gemaakt hebt en dat het lekker was!

        Like

  2. gerhildemaakt 24 juli 2016 / 13:07

    Weg uit onze toffe buurt? Naar waar verhuis je?
    Ik moet dringend eens rode linzen kopen, want dat is blijkbaar echt een gemak om in huis te hebben, he.

    Like

    • Tine 24 juli 2016 / 17:12

      Ik ga niet ver hoor, ik blijf lekker dicht bij antwerpen, maar verhuis naar een nieuw appartement met een grotere, beter uitgeruste keuken (van levensbelang!) en een terrasje!

      Like

    • Tine 22 augustus 2016 / 17:57

      Ik vond het superlekker, en inderdaad voor heel wat diëten geschikt volgens mij!

      Like

  3. Desi 20 augustus 2016 / 18:29

    Wauw dit ziet er echt heerlijk uit! Wat betreft spreads maken kom ik meestal niet verder dan hummus, terwijl er echt zoveel meer is. Rode linzen zijn echt favoriet hier, dus dit recept zal zeker in de smaak vallen. Succes met je verhuizing! En wat een leuke blog heb je trouwens, ik ga je volgen.

    Like

    • Tine 22 augustus 2016 / 17:59

      Wat leuk! Ik hield het zelf ook een hele tijd bij hummus (ik krijg er nooit genoeg van), maar er is nog zoveel meer te ontdekken hè? Ik hoop dat je het lekker zal vinden!

      Like

    • Tine 13 december 2016 / 17:14

      Wel, dat ziet er inderdaad heel haalbaar uit. Ik ga het proberen, en ik laat je weten hoe het me bevalt! Bedankt voor het duwtje in de rug 😉

      Like

Plaats een reactie