Over

Over mij

Mijn naam is Tine, ik ben 26 en woon momenteel in het bruisende Antwerpen. Al mijn hele leven ben ik zot van alles wat met eten en drinken te maken heeft, maar daarnaast word ik ook heel blij van reizen, saxofoon spelen, muziek beluisteren, feestjes geven, fotograferen (of preciezer: leren fotograferen) en mijn lief.

Ik studeerde farmaceutische wetenschappen en werk nu met veel plezier als apotheker. Sinds ik afstuurde is mijn interesse in voeding sterk gegroeid, en na een maandje zonder vlees in 2013 ben ik me meer en meer gaan verbazen over en verdiepen in de impact van wat we eten op de medemens en de planeet.

Omdat ik heel graag meer wil leren over ecologie (en wie weet – er ooit mijn job van maken), school ik me naast mijn job bij door middel van Massive Open Online Courses, MOOC’s, online cursussen die op het web verspreid worden door (meestal) universiteiten en gevolgd kunnen worden door studenten over de hele wereld, waar en wanneer ze willen. Naast ecologie, plan ik ook nog cursussen rond thema’s als voedselzekerheid, nutritie, psychologie en fotografie.

Over The Green Toast

Met mijn blog, The Green Toast, wil ik twee dingen bereiken. Ten eerste houd ik hier voor mezelf een overzicht bij van wat ik leer en nog wil leren door middel van MOOC’s, lezingen en andere cursussen (zie brainfood). Daarbij aansluitend vind ik het fijn om recepten die ik bedenk uitgebreid te omschrijven en bewaren voor later (zie recepten). Het andere doel van The Green Toast is om anderen te inspireren. Dat zal in de eerste plaats gebeuren met de plantaardige recepten, maar wie weet pik je als lezer ook wel interessante ideeën of inzichten op van dingen die ik schrijf over mijn cursussen.

Vanwaar de naam “The Green Toast”? Enerzijds is hij een verwijzing naar de vrolijkheid en flexibiliteit van één van mijn favoriete lunchgerechtjes: avocado toast. Daarnaast staat hij voor toasten op en vieren van een groene lifestyle, een duurzame planeet. Duurzaam leven klinkt voor velen zwaar en ingewikkeld, maar met deze blog wil ik een andere, optimistische visie laten zien.

The Green Toast is de opvolger van Tasty Ginger Tales, een soort van try-out blog waar je nog steeds enkele lekkere recepten en interessante groene informatie op kan terugvinden. De meeste recepten heb ik overgenomen op deze blog, met steeds een link naar de originele blogpost. Wil je weten hoe het allemaal begon? Neem dan zeker een kijkje!

Over de recepten en wat ik eet

Ik ben opgegroeid als alleseter en daar heb ik me lang heel goed bij gevoeld: op bezoek bij vrienden en op reis in andere culturen kon ik altijd van alles proeven en genieten zonder de “moeilijke” uit te hangen. Door bewuster te gaan koken en eten is er echter een wereld voor mij open gegaan, namelijk de wereld áchter ons eten. Heel veel lekkere ingrediënten worden met veel liefde en op een fijne manier geproduceerd, maar andere voedingsmiddelen sleuren een enorme ecologische voetafdruk of onvoorstelbaar menselijk en/of dierlijk leed met zich mee.

Doorheen de voorbije jaren is mijn eetpatroon heel erg geëvolueerd tot bij de huidige situatie, waarmee ik me voorlopig volledig kan verzoenen. Als ik zelf kook is het steeds volledig plantaardig: geen dierlijke producten (vlees, vis, eieren, zuivel of honing). Uit eten – bij vrienden, familie of op restaurant – stel ik me flexibel op. Ik lust nog steeds alles en het doet me veel plezier om mijn grootmoeder een compliment te kunnen geven over haar befaamde vol-au-vent recept of te kunnen gaan eten met vrienden zonder dat de hele avond draait rond het vinden van iets eetbaars voor mij.

De recepten op deze blog zijn zoals mijn “thuiskeuken”: volledig plantaardig. Ik probeer ook de seizoenen te volgen in mijn keuken en fairtrade producten te gebruiken waar ik kan. Planeet en medemens staan op één bij de keuze van mijn ingrediënten, en hoewel plantaardige recepten soms automatisch ook gezonder zijn, zal ik zeker ook wat lekker onverantwoorde recepten posten. Ik ben ervan overtuigd dat een lijf best wel wat aankan, en zeker als je hoofddieet bestaat uit plant powered maaltijden. Hou je graag toch een beetje bij wat je eet? Onderaan aan het recept vind je steeds de nutritionele info terug.

9 gedachtes over “Over

 1. greet 23 november 2015 / 14:27

  Leuke blog! Ik kom zeker nog wel eens kijken voor kookinspiratie. En na het lezen van je inleiding heb ik avocado op mijn boodschappenlijstje gezet, toast met avocado is inderdaad heerlijk :-).

  Like

  • Tine 23 november 2015 / 23:11

   Wat leuk! Bedankt voor je reactie, altijd welkom!

   Like

 2. Marieke 25 januari 2016 / 20:38

  Wat fijn, ik ben zelf een ‘alleseter’, waarvan de nadruk wel op gezond ligt, maar ik wil graag eens een maandje volledig plantaardig eten om te ervaren wat het met mij doet (en ook voor het milieu). Ik vind het een te grote stap om te zeggen dat ik nooit meer vlees of zuivel ga eten, maar ik kan er natuurlijk ook voor kiezen om thuis plantaardig te eten en buiten de deur wat flexibeler te zijn. Alle beetjes helpen natuurlijk 🙂

  Like

  • Tine 26 januari 2016 / 21:38

   Hoi Marieke! Ja precies, zeker proberen. Ik heb eindeloos veel respect voor consequente vegans, maar alle kleine stapjes helpen, dus doe vooral wat voor jezelf haalbaar is. Bedankt voor je reactie!

   Like

 3. Pieter B 27 februari 2017 / 16:51

  Dag Tine,
  Leuke en goed uitziende blog. Ik denk eraan om ook met ééntje te beginnen over voeding. Veel succes met je veganistisch dieet!
  Groetjes Pieter

  Like

  • Tine 2 maart 2017 / 09:11

   Ik heb net eens een kijkje genomen op jouw blog, wat leuk zeg! Ik sta helemaal achter jouw concept: geen wereldschokkende pseudoscience, maar gewoon degelijke informatie. Het is voor veel mensen moeilijk om die twee van elkaar te onderscheiden, dus er geen zeker veel geïnteresseerden zijn. Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s