Falafel zonder friteuse (uit de oven / falafelwafels)

img_6551

Ik ben al even op zoek naar het ideale falafelrecept. Sinds ik die heerlijke, gefrituurde, krokant-vanbuiten-zacht-vanbinnen kikkererwtenballetjes voor het eerst at bij Beni Falafel, experimenteer ik volop met manieren om dit thuis te imiteren. Zonder friteuse natuurlijk, want da’s één van de weinige keukenapparaten die ik niet in huis wil halen.

De zoete aardappel falafel van de Groene Meisjes was superlekker maar smaakte niet naar falafel, de pistachio falafel van Green Kitchen Stories was heerlijk maar niet krokant, de baked falafal bites uit het Oh She Glows kookboek waren superkrokant maar helemaal plat aan de binnenkant.

Gelukkig ben ik in de keuken veel minder een opgever dan in het echte leven, dus ik bleef rustig verder zoeken. Toen ik ergens botste op het idee om in plaats van gekookte kikkererwten te starten met geweekte, gedroogde kikkererwten zag ik meteen potentieel. Ik ging ermee aan de slagen kreeg veruit het beste resultaat tot dan toe.

En toen bracht de geniale Sarah Britton van My New Roots me op het idee om falafel te maken in het wafelijzer. Ik probeerde het en, wauw, het resultaat was buiten categorie. Ik weet niet zeker of ik deze wafeltjes nog falafels mag noemen, maar ze hebben exact de juiste smaak, zachte binnenkant en crispy buitenkant.

Als je thuis een wafelijzer hebt, móet je dit proberen. Toch functioneert de oven als een uitstekend plan B. Ik heb ze deze keer naast elkaar gemaakt en geproefd en eerlijk waar, ook de ovenversie is fantastisch. Dit is mijn nieuwe favoriete recept.

De werkwijze is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet er wel aan denken om de kikkererwten een dagje op voorhand “in de week” te zetten en je hebt ook echt een keukenmachine nodig. Een eenvoudig model zoals dat van mij is prima. De rest van het recept is a piece of cake, zeker als je de wafelijzermethode gebruikt, dan hoef je niet eens de mooiste ronde balletjes te rollen.

IMG_6563.jpg


Falafel zonder friteuse

Geïnspireerd op recepten van Cookie+Kate, My New Roots en Simple Vegan Blog

Ingrediënten

Voor ± 20 falafel(wafel)s
  • 200 g gedroogde kikkererwten, 12 – 24u geweekt in water °
  • 1/2 rode ui, grof gesneden
  • 1 grote teen of 2 kleine teentjes knoflook
  • een handje verse kruiden: peterselie, koriander en/of munt °°
  • 1 kl gemalen komijnzaad
  • 1 kl gemalen korianderzaad
  • 1 kl zout
  • flinke draai versgemalen zwarte peper
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 2-3 el bloem (ik gebruikte volkoren tarwebloem, maar alles kan)
  • extra olijfolie/zonnebloemolie
  • optioneel: om te serveren: pitabroodjes, sla, komkommer, tomaat, wortel, rode ui en snelle look-yoghurtsaus °°°

Werkwijze

Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze goed na. Doe ze in een keukenmachine samen met de overige ingrediënten behalve de bloem: ui, look, kruiden, specerijen, 2 el olijfolie en citroensap. Laat ongeveer een minuut draaien en schraap tussendoor eventueel de randen af met een lepel. Zorg dat alles goed gemengd is, maar maak je geen zorgen over kleine stukjes kikkererwt die je nog terugvindt.

Doe het mengsel in een grote mengkom. Voeg de bloem toe en meng met een lepel. Probeer of je met je handen het deeg kunt samenknijpen in een balletje. Heel stevig moet het niet zijn, maar het zou ook niet meteen uit elkaar mogen vallen. Als het mengsel te droog is kan je wat water toevoegen, als het niet stevig genoeg is nog een beetje bloem.

Neem telkens een eetlepel deeg en vorm tussen je handen een afgeplatte bal. Het is normaal dat dit niet heel gemakkelijk gaat, dus wees een beetje geduldig. Leg de balletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier (ook als je niet de ovenmethode gaat gebruiken werkt dit gemakkelijker). De balletjes worden stevig na het bakken, beloofd.

In de oven: Verwarm de oven voor op 200°C wanneer je de balletjes begint te rollen. Bestrijk de bovenkant van de balletjes met wat extra olijfolie. Bak de falafels 20 min, draai zo om en bak ze nog eens 5-10 minuten, tot goudbruin.

OF

Falafelwafels (mijn favoriet!): Vet het wafelijzer lichtjes in met een neutrale olie (zoals zonnebloemolie of neutrale kokosolie) Verwarm het wafelijzer op de middelhoge stand wanneer je de balletjes begint te rollen. Bak telkens 2-4 falafels tegelijk, afhankelijk van de grootte van je wafelijzer. Check na 5 minuten eens hoe het met ze gaat. Bij mijIn mijn geval waren ze perfect bruin en krokant na 6-7 minuten.

Serveer de falafels warm met pitabroodjes, rauwe groenten en een lekker sausje. Of doe er iets anders leuks mee.

Restjes kan je heel gemakkelijk enkele dagen bewaren in de koelkast of veel langer in de diepvries. Als je ze opwarmt in de oven worden ze bijna even goed als nieuw.

 

° Probeer dit niet met kikkererwten uit blik. Werkt niet.

°° Omdat ik “een handje” altijd zo moeilijk in te schatten vind, heb ik deze keer eens gewogen hoeveel kruiden ik gebruikte: 10 g peterselie, 10 g koriander, 5 g munt. De smaak was echt i-de-aal.

°°° Mijn supersimpel recept: 3 el ongezoete sojayoghurt, 1/2 kl zout, 1 grote teen geroosterde knoflook.

5 gedachtes over “Falafel zonder friteuse (uit de oven / falafelwafels)

  1. resaarcle 7 februari 2017 / 10:22

    Wat een goed idee! Wij willen ook geen friteuse en gebruiken daarom onze wok met heel wat olie erin om falafel op tafel te toveren. Maar in het wafelijzer gooien, dat is gewoon geniaal!!

    Like

    • Tine 7 februari 2017 / 21:06

      De credits gaan naar Sarah Britton hoor 😉 Ik moet zeggen dat ik er eerst niet veel vertrouwen in had, maar amai, echt een aanrader! Zeker proberen…

      Geliked door 1 persoon

  2. greet 8 februari 2017 / 12:15

    Ik heb dan weer geen wafelijzer, dus helaas, niet van die schattige falafelwafels hier. Ze zien er in elk geval heerlijk uit!

    Like

    • Tine 8 februari 2017 / 14:34

      Ik heb er vorig jaar eentje cadeau gekregen van mijn vrienden, zo blij mee! Maar echt waar, de ovenversie is ook top hoor 😉

      Like

    • Tine 8 februari 2017 / 14:36

      Oh en – ik stond er nog niet bij stil – waarschijnlijk werkt dit recept ook prima in de friteuse! Laat me iets weten als je het zou proberen…

      Like

Plaats een reactie