Geroosterde knoflook + 3 feestelijke bruschetta ideeën

w1eafyblhlm-matthew-pilachowski.jpg

Knoflook roosteren is één van de belangrijkste ontdekkingen die ik de voorbije jaren heb gedaan. For real. Ik hield altijd al van knoflook, maar sinds ik deze truc ontdekte ben ik verkocht. De oven transformeert harde, scherpe rauwe knoflook op een magische manier tot hij een zachte, gekarameliseerde, bijna boterige smaak en textuur krijgt. Nog steeds knoflokerig, maar een verschil van dag en nacht.

En het beste van al? Het is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Alles wat je moet doen is het papierachtige omhulsel afpellen, een topje van de bol snijden, hem overgieten met olijfolie en in de oven zetten. Ik zet regelmatig een bol of twee – of drie – mee in de oven als die opstaat voor iets anders (geroosterde zoete aardappel in dit geval).

Oké, wat kan je nu doen met geroosterde knoflook? Allereerst kan je de zacht geworden teentjes gewoon op een broodje smeren en bestrooien met wat zout, heer-lijk. Je kan ze ook gebruiken als vervanger voor rauwe look voor een zachtere en diepere smaak, bijvoorbeeld in hummus of dipsausjes, zelfgemaakte lookboter, of gemengd met mayonaise (of beter, veganaise) voor een eenvoudige aioli. Daarnaast is geroosterde knoflook een fantastische upgrade voor soep, pastasaus, aardappelpuree, geroosterde groenten, en ga zo maar door.

Geroosterde knoflook op een stukje geroosterd brood is de ideale basis een feestelijk aperitiefhapje: bruschetta. Als je nog last-minute inspiratie nodig hebt voor de feesten, vind je onderaan 3 voorbeeldjes.

img_6467


Geroosterde knoflook

Ingrediënten

  • één of meer knoflookbolletje(s)
  • scheutje olijfolie

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pel het grootste deel van de papierachtige velletjes van de knoflookbollen weg, zodat je de teentjes ziet, maar ze nog wel bij elkaar blijven. Snijd met een scherp mes de top van de bol weg, zodat de toppen van de teentjes bloot komen liggen.

Leg de bolletjes in een ovenschaal, en overgiet ze met een flinke scheut olijfolie. Zet in de oven voor 30 – 45 minuten, tot de bovenkanten lichtbruin kleuren.

Laat minstens 10 minuten afkoelen, en verwijder de teentjes dan uit de bollen met behulp van een aardappelmesje of een vork.

Je kan de teentjes in een afgesloten pot bewaren, enkele dagen in de koelkast of maandenlang in de diepvriezer. Je kan dus rustig enkele bollen tegelijkertijd roosteren en de hele batch invriezen, zo heb je je magische ingrediënt steeds bij de hand.

 


img_6481


3 x feestelijke bruschetta

Basisingrediënten

(omdat de recepten zo eenvoudig zijn geef ik geen hoeveelheden; zo kan je zelf inschatten hoe hongerig je gasten zijn)

  • stevig stokbrood (bijvoorbeeld ciabatta)
  • geroosterde knoflookteentjes (zie hierboven)
  • olijfolie
  • zout

Basiswerkwijze

Snijd het brood in sneetjes, druppel er wat olijfolie over, en zet ze enkele minuten onder een grill of in een voorverwarmde oven van ongeveer 200°C.

Smeer een beetje geroosterde knoflook op elk sneetje (1/2 – 1 klein teenje per sneetje) en bestrooi met een snufje zout.

Voor de zoete aardappel & granaatappel

  • zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden
  • olijfolie
  • zwarte peper & zout
  • granaatappelpitjes (Bang van granaatappels? Ik gebruik deze methode!)

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de zoete aardappelblokjes met olijfolie, peper en zout in een ovenschaal en zet voor ± 40 minuten in de oven, tot de randjes bruin worden.

Verdeel de geroosterde zoete aardappel en de granaatappelpitjes over de geroosterde knoflookbroodjes.

Voor de gebakken champignons

  • boschampignons, in schijfjes gesneden
  • olijfolie
  • zwarte peper & zout
  • gedroogde tijm
  • een scheutje witte wijn

Verwarm olijfolie in een pan op een hoog vuur. Gooi de champignons erin, voeg peper en zout toe en bak enkele minuten terwijl je regelmatig roert. Voeg de tijm toe. Zet het vuur  minder, voeg een scheut witte wijn toe en verwarm nog even verder tot het meeste vocht verdampt is.

Verdeel de champignons over de geroosterde knoflookbroodjes.

Voor de olijf-tomaat tapenade

  • groene olijven, in kleine stukjes gehakt
  • zongedroogde tomaten op olie, in kleine stukjes gehakt

Meng de olijven en de gedroogde tomaten in een kommetje.

Verdeel te tapenade over de geroosterde knoflookbroodjes.

Advertenties

One thought on “Geroosterde knoflook + 3 feestelijke bruschetta ideeën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s