2 x wafelijzer croques met pompoen: hartig en zoet

IMG_6238.jpg

And… we’re back! De stilte heeft lang genoeg geduurd, niet? Er is de voorbije weken ongelooflijk veel geregeld, verhuisd, verkocht, gekocht, gemaakt, gebroken, verloren en gevonden. Om te koken miste ik niet alleen de tijd, maar ook een keuken. Mijn nieuwe appartementje wordt weliswaar stilaan een thuis, op het allerbelangrijkste deel is het nog even wachten. Nog 6 keer slapen en dan komt de keuken!

Dat er vandaag toch al een receptje verschijnt, is helemaal te danken aan mijn prachtvrienden die me voor mijn verjaardag een wafelijzer cadeau deden. Een wa-fel-ij-zer! Ik wou er al jaren ééntje, maar vond het dan toch weer nét te veel zelfverwennerij. Mijn vrienden lazen mijn gedachten en losten het probleem op. In afwachting van de keuken is het echt een fantastisch gerief in huis, want je kan er praktisch alles in klaarmaken! De lekkerste en krokantste croques onder andere, ontdekte ik.

Om het begin van het pompoenseizoen te vieren, maakte ik twee croques met pompoen in het wafelijzer: een hartige variant met salie en een zoete met appel. Er zijn natuurlijk nog duizenden andere combinaties mogelijk, dus voeg gerust je eigen favoriete smaken toe. Trouwens, een wafelijzer is helemaal niet noodzakelijk voor dit recept, je kan de croques ook gewoon in een croque toestel of in de pan maken. Maar geef toe, deze zien er toch leuker uit?

Tip: de croques zijn het allerlekkerst als ze versgebakken, warm en crunchy zijn, maar ook afgekoeld (in de lunchbox) zijn ze heerlijk.


img_6243

Hartige croque met pompoen, salie en spinazie

(voor 2 croques)

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pompoenpuree (zie hieronder)
  • enkele blaadjes verse spinazie
  • gedroogde salie
  • gedroogde of verse tijm
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout
  • 4 sneetjes brood

Bereiding

Vet het wafelijzer in met een beetje olijfolie en verwarm het op de hoogste stand.

Meng in een klein kommetje de pompoenpuree met een beetje salie, tijm, peper, zout en een scheut olijfolie. Proef en kruid bij naar smaak. Besmeer twee sneetjes brood met het pompoensmeersel, leg er enkele blaadjes spinazie op en bedek met twee andere sneetjes.

Bak de croques in het wafelijzer voor 4-5 minuten.


img_6247

Zoete croque met pompoen, appel en kaneel

(voor 2 croques)

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pompoenpuree (zie hieronder)
  • ahornsiroop
  • kaneel
  • zout
  • enkele flinterdunne schijfjes appel
  • 4 sneetjes brood

Bereiding

Vet het wafelijzer in met een beetje olijfolie en verwarm het op de hoogste stand.

Meng in een klein kommetje de pompoenpuree met een beetje kaneel, ahornsiroop en een klein snuifje zout. Proef en kruid bij naar smaak. Besmeer twee sneetjes brood met het pompoensmeersel, leg er enkele schijfjes appel op en bedek met twee andere sneetjes.

Bak de croques in het wafelijzer voor 4-5 minuten.

 


Pompoenpuree

(geleerd van Oh She Glows)

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de pompoen doormidden. Verwijder de zaadjes met een lepel. Leg de pompoenhelften op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar beneden. Rooster in de oven voor 40-50 minuten. De pompoen is wanneer hij de schil er bruin en rimpelig begint uit te zien en hij superzacht aanvoelt als je er met een vork in prikt. Laat afkoelen.

Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe het in een blender en blend tot een gladde puree.

 

P.s. Je kan de pompoenpuree enkele dagen bewaren in de koelkast of enkele maanden in de diepvries. Een restje is geweldig om in huis te hebben voor de lekkerste hummus, een pittig soepje, snel pompoenbrood, of – waarom niet – wafels!

Advertenties

One thought on “2 x wafelijzer croques met pompoen: hartig en zoet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s