Ik vind hummus een tricky concept. Ten eerste klinkt de naam vreselijk onsexy. De kleur is ook al niet erg aantrekkelijk. En de meeste mensen leren er pas van houden vanaf ze eens een écht goeie versie gegeten hebben. Ik at mijn eerste deftige hummus in Istanboel. Vrienden van mij leerden het appreciëren in hipsterbar in Berlijn of Amsterdam, of tijdens een lunch in Tel Aviv. Gek genoeg lijk je (of ik toch) veel verdraagzamer te worden voor medium-kwaliteit hummus vanaf je één keer hebt geproefd tot wat zo’n gemixte kikkererwt eigenlijk in staat is.
Mijn zelfgemaakte hummus is een minder-dan-medium-kwaliteit hummus. Ik kan zelf geen goede hummus maken. Is dat een probleem voor een vegan foodblogger die beweert zich te specialiseren in vegan broodbeleg? Tja, lijkt me wel he? Gelukkig verkoopt bijna elke supermarkt tegenwoordig kant-en-klare hummus (kijk eens tussen de olijventapenades en de zongedroogde tomaatjes) die eigenlijk helemaal niet slecht is. Zeker als je hem een beetje pimpt met iets smaakvols en krokants, zoals geroosterde groentjes, krijg je iets héérlijks en supersimpels voor op je boterham.
Ik vind bijna elke groente op zijn best als hij (of zij? zijn er ook vrouwelijke groentes?) geroosterd is. Rode bieten, zoete aardappels, spruitjes, uien, worteltjes, kerstomaten, asperges, zelfs radijsjes! Bloemkool en broccoli (bloemcoli dus) zijn twee favorieten ten huize Green Toast, en met wat specerijen zijn ze de ideale aanvulling voor medium-kwaliteit hummus.
Toast met hummus en bloemcoli
(ruim genoeg voor 4)
Ingrediënten
- 1 potje supermarkthummus (of zelfgemaakte, ga vooral je gang!)
- 1 kleine bloemkool
- 1/2 broccoli
- 2 el olijfolie
- 1 kl gemalen komijnzaad
- 1/2 kl knoflookpoeder
- zout en zwarte peper
- enkele dikke sneden donker brood (ik gebruikte volkoren speltbrood van mijn favoriete bakker)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel de broccoli en bloemkool in hele kleine roosjes, niet veel groter dan de dikte van een boterham.
Verdeel 1 eetlepel olijfolie over een grote ovenschaal of bakplaat. Leg de broccoli in één laag op één helft, de bloemkool in één laag op de andere helft. Giet de tweede lepel olie erover. Strooi het komijnzaad over de bloemkool en het knoflookpoeder over de broccoli. Bestrooi met flink wat peper en zout. Roer met je handen de kruiden en de olijfolie door de groenten, niet erg als in het midden alles een beetje door elkaar komt.
Zet de schaal in de oven voor een halfuurtje, tot de groenteroosjes bruine randjes krijgen. Tussendoor omroeren hoeft niet echt omdat het zo’n kleine stukjes zijn.
Leg je brood de laatste minuten even mee in de oven. Besmeer het brood met een flinke laag hummus en verdeel er de bloemcoli over.
Deze groenten zijn ook koud heel lekker! Een boterham met hummus en afgekoelde geroosterde bloemcoli is ook als meeneemlunch een topper.
Ik ben geen fan van broccoli, gelukkig wel van bloemkool én van hummus!
LikeLike
Oef, gelukkig maar! Ik hoop dat je ook van de combi houdt!
LikeLike
Lekkerlekker! Ik ben zo’n beetje hummusverslaafd, maar ik vind het wel fijn om er een kleine topping op te gooien zoals luzern of rode bieten. Die broccoli en bloemkool zien er ook best te smaken uit!
LikeLike
Jaaa met groentekiemen eet ik het ook héél graag… Of zongedroogde tomaatjes. Of gebakken champignons. Of schijfjes avocado. Currykruiden! Geroosterde paprika! Zwarte olijven! Perzik & basilicum!
Ja hoor, hier nog een hummusverslaafde 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Hmm, ik heb precies nog nooit goeie humus gegeten, want ik vind dat echt niet lekker :-S. Is er een bepaald huismerk dat je kan aanraden?
Verder daarvan ziet het er weer heel lekker uit!
LikeLike
Probeer eens een keer échte verse hummus! Je hoeft daarvoor niet naar Tel Aviv hoor, Chickpea in Antwerpen bijvoorbeeld is een topper!
LikeLike
Geen idee of je een bioplanet in de buurt hebt, maar ik ben echt zot van die uit de verstoog aldaar!
LikeLike
Bedankt voor de tip, die heb ik nog niet geprobeerd!!
LikeLike