Socca met tomaatjespesto en champignons

IMG_5336

Ik ben net terug van een fantastisch  weekend in Barcelona. We bezochten honderden schitterende pleintjes, winkeltjes en architecturale hoogstandjes, aten kilo’s heerlijke tapas en dronken liters heerlijke roja, maar één ding ontbrak: de zon! Ja hoor, terwijl heel België zat te zweten en puffen, zigzagde ik tussen de plassen in Park Guëll.

Reden te meer om nu élk straaltje zon op te slorpen. Van al die zon op mijn huid krijg ik ook heel veel goesting in zuiderse gerechtjes, en deze Zuid-Franse klassieker is zo zuiders als een hangmat tussen de palmbomen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Socca is een soort hartige pannenkoek op basis van kikkererwtenmeel. Het is een lokale specialiteit in Nice, maar in Noord-Italië wordt hij ook gegeten, al heet de lekkernij daar farinata. Kikkererwtenmeel is bij ons niet zo bekend. Totaal onterecht vind ik! Kikkererwtenmeel bestaat gewoon uit fijngemalen (rauwe) kikkererwten, en je kan het vinden het in natuurwinkels en Aziatische en Turkse supermarkten. Het zit tjokvol waardevolle eiwitten en voedingsvezels en heeft de leuke eigenschap om in een knapperig soort omeletje te veranderen als je er pannenkoeken van bakt (en nog veel andere trucjes). Het minder leuke is dat het rauw vréselijk smaakt en je dus even vertrouwen moet hebben in je recept en pas mag proeven als het klaar is. Ben ik niet zo goed in.

Op dit recept mag je vertrouwen, want socca heb ik al ontelbare keren gemaakt. Ik maak bijna wekelijks een variant erop, gekruid naar de goesting van het moment en gevuld en/of getopt met restjes uit de koelkast. Het is volgens mij de ideale eenpersoonsmaaltijd. Deze keer had ik zin een pizza-achtig gerechtje. Ik maakte een snelle rode pesto van zongedroogde tomaatjes en bakte er  nog wat champignons bij. Doe natuurlijk vooral je eigen zin, en laat mee weten hoe het ging. Trouwens, als je een receptje van mij maakt zou ik het erg leuk vinden als je je creatie zou delen op Instagram, met #thegreentoastfood!

IMG_5331


Socca met tomaatjespesto en champignons

(voor 1 persoon)

Ingrediënten

Voor de socca:

  • 50 g kikkererwtenmeel
  • 90 ml water
  • kruiden naar smaak: ik gebruikte 1/2 kl oreano, 1/4 kl knoflookpoeder, 1/4 kl zout en een flinke draai zwate peper
  • olijfolie

Voor de pesto:

  • ± 6 halve zongedroogde tomaatjes (even geweekt in heet water als ze niet op olie bewaard zijn)
  • 2 el zonnebloempitjes, eventueel even geroosterd in een droge pan
  • handje verse basilicum
  • 1 el olijfolie (of minder als je tomaatjes op olie gebruikt)
  • 1/2 el citroensap of balsamico-azijn
  • 1 teentje knoflook

En ook:

  • 250 g champignons (1 bakje)
  • olijfolie
  • zout & peper

Bereiding

Meng het kikkererwtenmeel met de kruiden en daarna met het water, met behulp van een garde. Laat het mengsel minstens een kwartier rusten, maar beter nog langer (enkele uren is geen probleem).

Mix alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine of hakmolentje. Of hak alles heel fijn met een goed mes en meng in een kom. Proef en kruid bij naar smaak.

Snijd de champignons in stukjes. Verwarm een beetje olijfolie in een pan, voeg de champi’s toe en kruid met flink wat peper en zout.

Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan met anti-aanbaklaag. Giet er het kikkererwtenmengsel in uit, bak op middelhoog vuur tot hij goudbruin is, draai om en bak ook de andere kant goudbruin. Besmeer met de pesto en verdeel er de champignons over en bestrooi eventueel met verse kruiden. Smul!

IMG_5334

Voedingswaarde (voor het volledige recept): energie 538 kcal, eiwitten 24 g, koolhydraten 38 g, suikers 7 g, vetten 28 g, verzadigde vetten 3 g, vezels 6 g

10 gedachtes over “Socca met tomaatjespesto en champignons

  1. resaarcle 9 mei 2016 / 21:34

    Ik heb nog nooit van socca gehoord! Zal eens gaan piepen in de natuurwinkel, want kikkererwten lust ik wel!

    Like

    • Tine 9 mei 2016 / 21:45

      Oh, wat leuk dat ik je iets nieuws heb kunnen leren! Ik hoop dat je net zo’n fan wordt als ik 😉

      Like

  2. Charlotte 10 mei 2016 / 04:46

    Had ik ook nog nooit van gehoord. Maakt me wel nieuwsgierig. Ziet er in ieder geval heel lekker uit 🙂

    Like

  3. Hilde 12 mei 2016 / 14:56

    Van kikkererwtenmeel had ik nog nooit gehoord, weer iets bijgeleerd waarvoor dank. En oooh Barcelona, ik ben er al 2 keer geweest, het is m’n droom citytrip telkens opnieuw ontdek ik weer iets anders. Die architectuur, heerlijke tapa’s en verdwalen in steegjes, love it (Gaudí was meer dan een genie als je ’t mij vraagt). Jammer van het mindere weer in Parc Güell, een reden om het nog eens over te doen ;-).

    Like

    • Tine 12 mei 2016 / 15:59

      Helemaal akkoord met alles wat je zegt! Het was voor mij de eerste keer BCN maar ik ben helemaal verliefd, en door de slechte weer heb ik het perfecte excuus in handen om snel nog eens terug te gaan 😉

      Geliked door 1 persoon

  4. Sara 3 augustus 2016 / 19:01

    Dit recept stond al heel lang op mijn “to do” lijstje en vanavond heb ik het gemaakt. Het was heerlijk! Bedankt om dit met ons te delen 🙂

    Like

    • Tine 5 augustus 2016 / 18:55

      Wat leuk Sara! Ben blij dat je ook fan bent 😉

      Like

Plaats een reactie