Wortelpreparé

IMG_5030

Voorbije zondag at ik een pistolet met americain préparé, zo heerlijk nostalgisch! In tegenstelling tot de versie die ik vroeger at, maakte ik de spread deze keer zelf. Ik deed een paar aanpassingen aan het klassieke recept – ik haalde onder andere het rauwe vlees uit de ingrediëntenlijst – en was heel blij verrast door het resultaat. Een paar van de voordelen van deze variant: dzvproof, een vitamientjesboost, een fractie van de ecologische voetafdruk én geen onsmakelijke groene schijn na één dag in de koelkast. Win-win-win!

Ik maak heel vaak boterhamspreads door gewoon wat restjes uit de koelkast samen met kruiden en specerijen in de keukenmachine te gooien, maar ik vind het eigenlijk nog leuker om een écht recept te bedenken, liefst gebaseerd op een allesbehalve vegetarische klassieker. Ik deed dat al met paté en tonijnsalade, en deze keer dus met americain préparé. Ere wie ere toekomt: het zotte idee om gehakt te vervangen door worteltjes kwam niet van mij. Ik leende het bij La vie est belle, een prachtig Belgisch merk met originele veggieburgers en creatieve broodspreads. Hun Tartin’o leerde ik kennen dankzij Bio Station, een tof nieuw winkeltje in Antwerpen Centraal (ga zeker eens kijken als je in de buurt bent!).

Het recept is supereenvoudig en het resultaat werd meer dan goedgekeurd door de proever van dienst, een vriendin met een grote liefde voor (klassieke) filet americain. Dat wil wel iets zeggen, lijkt me. Wat smeer jij op jouw pistolet dit weekend? Jep, dat dacht ik ook!

IMG_5033.jpg


Wortelpreparé

Ingrediënten (voor zo’n 5 grote porties)

  • 200 g wortelen (rauw)
  • 1 el geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 el sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 el mosterd
  • 1 kl tomatenketchup
  • 30 g zoetzure augurken
  • 30 g zilveruitjes
  • 1 teentje knoflook
  • flink wat zwarte peper  en zout naar smaak °
  • 1/2 kl harissa of enkele druppels tabasco (optioneel) °°
  • enkele druppels Worcestersaus (optioneel) °°°

 

Bereiding

Was de wortelen en snijd ze in grove stukken. Stoom ze beetgaar en laat ze afkoelen.

Mix de wortelen samen met alle andere ingrediënten fijn in een keukenmachine. Of pureer de wortelen met een pureestamper, plet de knoflook, snijd de augurken en uitjes fijn en meng alles door elkaar. Proef en pas aan naar smaak.

Serveer op een krokant broodje met schijfjes augurk, fijngesneden uitjes en/of fijngemalen zwarte peper. Ook lekker op toastjes!

In een goed afgesloten pot in de koelkast kan je deze préparé tot een week bewaren.

 

° Pas op met het zout, sojasaus is ook al pretty salty.
°° 
Het originele recept vereist natuurlijk tabasco. Ik heb dat niet in huis dus gebruikte harissa voor de hete touch. Dik oke!
°°° Ik heb zelf nog niet gezocht naar plantaardige worcestersaus (de traditionele bevat ansjovis) en liet dit ingrediënt gewoon weg, maar omdat het essentieel is in traditionele americain préparé kan ik me alleen maar voorstellen dat het de smaak nóg zal verbeteren!

IMG_5046

Voedingswaarde per eetlepel (1/5 van het recept): energie 56 kcal, eiwitten 2 g, koolhydraten 7 g, suikers 6 g, vetten 2 g, verzadigde vetten 0 g, vezels 2 g

5 gedachtes over “Wortelpreparé

Plaats een reactie