Pasta pesto met champignons

IMG_4973

Ik vind het geweldig leuk om te koken met gekke ingrediënten, te experimenteren met nieuwe kooktechnieken, of ongewone smaakcombinaties uit te proberen. Toch kan ik af en toe, na een drukke dag, ook wel eens écht genieten van een heel simpel en vanzelfsprekend gerechtje, waarvoor ik niet moet nadenken en met smaken waarmee mijn smaakpapillen vertrouwd zijn. Schoolvoorbeeld: pasta pesto. Een klassieke combinatie die volgens mij echt bij iedereen als muziek in de oren klinkt. Zelfs – waarom gewoon als het ook speciaal kan – ik.

IMG_4982

Huh? Pesto? Is dat hier geen plantaardige blog meer? Vroeger was ik eigenlijk best een purist als het over eten ging, dus in pesto moest ook echte parmigiano reggiano (spreek uit met een Italiaans accent). Sinds ik vegetarisch en later plantaardig leerde koken ben ik echter heel wat flexibeler geworden (klinkt dat niet tegenstrijdig?). Stoofvlees zonder vlees, risotto zonder boter, cake zonder ei, … Het kan nu allemaal! Ik heb ontdekt dat de smaak van pesto komt van de geurige basilicum, genoeg verse look, geroosterde pijnboompitjes, goeie olijfolie en flink wat citroensap. Ik heb al vaak plant-powered pesto voor vrienden gemaakt, en steeds werd hij met complimenten overladen. Het enige dat hij nodig heeft is wat extra zout, door het gebrek aan zoute parmezaan, iets waar je gewoon even aan moet denken.

IMG_4962

Het zou hier natuurlijk The Green Toast niet zijn als ik niet nog mijn eigen toest zou toevoegen aan deze klassieker, in dit geval onder de vorm van… erwtjes! Pure basilicumpesto vind ik nét iets te sterk om als pastasaus te gebruiken. Een tijdje geleden leerde ik dankzij de prachtige blog Love & Lemons dat een zoet ingrediënt in pesto de smaak absoluut ten goede komt. Mango pesto, het mag dan lichtjes gek klinken, maar het smaakt alsof de combinatie voorbestemd was. Het idee om erwtjes in de pesto te draaien haalde ik bij Minimalist Baker, en ik was meteen overtuigd dat dit een topper zou zijn. Erwtjes zijn ook lichtjes zoet, maar daarnaast ook lekker groen (een bonus voor de kleur), super gemakkelijk te vinden in alle seizoenen (altijd op voorraad in mijn diepvriezer), én ze maken dit gerechtje net iets gezonder. Met nog wat champignons erbij is dit een heerlijke, eenvoudige, verantwoorde doordeweekse maaltijd. Smakelijk!

IMG_4995.jpg


Pasta pesto met champignons

Ingrediënten (voor 2)

  • 200 g van je favoriete pasta
  • 250 g champignons
  • 1 el olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • voor de pesto:
    • 2 grote handen basilicum (ongeveer een klein plantje)
    • 60 g bevroren doperwtjes
    • 25 g pijnboompitten
    • 2 teentjes look
    • 1/2 citroen
    • 2 el olijfolie
    • zout en zwarte peper

Bereiding

Begin met  de pesto. Blancheer de erwtjes enkele minuten in gezouten water tot gaar maar nog knapperig (gebruik een grote pot, dan kan je hier straks de pasta in koken), giet af en spoel met koud water. Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze bruin en aromatisch zijn (gebruik een grote pan, dan kan je hier straks de champignons in bakken). Pel de look en pers de citroen. Mix alle ingrediënten voor de pesto samen in een keukenmachine, blender, of beker + staafmixer. Proef en voeg extra peper en/of zout toe indien nodig. Gebruik genoeg zout, je hebt hier geen zout uit de parmezaan!

Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en roer er alvast een beetje pesto door tegen het kleven.

Verhit een eetlepel olijfolie in een ruime pan. Bak de champignons bruin op een hoog vuur en voeg tegen het einde flink wat peper en zout toe.

Serveer de pasta met de pesto en de champignons. Of meng alles door elkaar in een pot en verorber met een lepel. Mmm!

IMG_4996

Voedingswaarde (per portie, 1/2 van het recept): energie 600 kcal, eiwitten 22 g, koolhydraten 73 g, suikers 5 g, vetten 22 g, verzadigde vetten 3 g, vezels 9 g.

 

12 gedachtes over “Pasta pesto met champignons

  1. gerhildemaakt 6 maart 2016 / 22:09

    Ik ben geen fan van champignons, maar met extra erwtjes zou ik dit recept wel zien zitten! 🙂

    Like

  2. Susanne Verboom 7 maart 2016 / 14:23

    jippieeee vegan pesto!! woop wooop! (= feestje)

    Like

    • Tine 7 maart 2016 / 17:12

      Haha, nog iemand die daar zo enthousiast van wordt!

      Like

  3. resaarcle 7 maart 2016 / 23:47

    Pasta pesto, altijd een toppertje! Mijn vriend maakte een hele hoop pesto met de blaadjes van rode biet. Ook lekker!

    Like

    • Tine 8 maart 2016 / 08:13

      Oeh ja, en ook lekker groen (in elke zin van het woord)!

      Like

Plaats een reactie