# kookboekweek – 30 Minuten Vegetarisch van Rose Elliot

kookboekweek

Toen ik vorige maand besloot deel te nemen aan de #kookboekweek, heb ik geen seconde getwijfeld over welk boek het onderwerp zou zijn. Het werd het boek dat mij de connectie deed beseffen tussen de inhoud van mijn bord en – tja – al de rest: de planeet, de mensen, de dieren. Zoals je hier kan lezen, was de week een groot succes voor mijn smaakpapillen en mijn inspiratieniveau. Het was dan ook alleen maar logisch dat er een vervolg zou komen. Deze keer kookte ik uit 30 Minuten Vegetarisch van Rose Elliot.

Voor de tweede editie heb ik wel eventjes (aka tot de állerlaatste week van februari) getwijfeld over de keuze van het boek. Ik heb niet veel kookboeken, omdat het internet zoveel inspiratie bevat dat ik het niet nodig vind om veel geld uit te geven aan boeken. Al moet ik me elke keer dat ik in een boekenwinkel kom héél erg inhouden. De kookboeken die ik zelf kocht zijn van personen die ik zo fantastisch vind dat ik al best wat van hun kookboekrecepten heb uitgeprobeerd. Voor mijn #kookboekweek had ik dus twee opties: een boek van één van mijn andere idolen lenen bij een vriendin of uit de bibliotheek (zeer verleidelijk) of een kookboek uit de kast halen dat ik cadeau kreeg en nog niet de aandacht heeft gekregen dat het verdient. Ik koos uiteindelijk voor de laatste (meest verstandige) optie en blies het stof van 30 Minuten Vegetarisch. Achteraf gezien een geniale keuze, het werd een week vol culinaire ontdekkingen! Lees zeker door tot het einde (of scroll naar beneden) voor een recept uit het boek.

Voor ik het boek cadeau kreeg (❤)  had ik nog nooit van Rose Elliot gehoord. Na een beetje gegoogel leerde ik dat ze een ongelooflijk straffe madam is. Rose is een Britse kookboekenschrijfster met een passie voor astronomie (herbivoren met een wetenschappelijke achtergrond, da’s al punten scoren bij mij). Ze besloot op de leeftijd van 3 jaar om vegetariër te worden, wat redelijk zot is gezien er in de jaren ’60 nog praktisch niemand vegetarisch at en ze die keuze dus helemaal zelfstandig heeft gemaakt. Als 3-jarige! Intussen heeft ze meer dan 60 vegetarische en veganistische kookboeken geschreven, waarmee ze duizenden Britten op een andere manier heeft leren koken. En ik denk dat ze ook gewoon vreselijk lief is. Naast varianten op Westerse klassieke gerechten, is haar repertoire ook beïnvloed door allerlei exotische keukens. In 30 Minuten Vegetarisch staat o.a. een Midden-Oosterse baba ganoush, een Egyptische rijstschotel, een Maleise kokoscurry en een Mexicaanse bonensalade. Reis rond de wereld in 239 pagina’s! Lang niet alle recepten zijn plantaardig, maar het staat steeds duidelijk aangegeven en soms staan er zelfs aanwijzingen bij recepten om ze veganistisch te maken.

Cover

Wat ik maakte? Ik startte de week met spaghetti met linzenbolognese (p. 82). Ik eet vaak pasta’s met allerlei tomatensausvarianten, maar maakte nog nooit een veggie bolognese. In het recept staat aangegeven om bruine linzen uit blik te gebruiken om de bereidingstijd effectief binnen de 30 minuten te houden. “Bruine linzen uit blik” klonk me echt niet smakelijk in de oren, dus ik verving ze door gedroogde rode linzen – supersnel gaar – die ik gewoon even mee liet koken in de groentesaus. Het resultaat was erg lekker, maar niet verbluffend. Als ik het recept nog eens maak, ga ik wat meer variëren met kruiden. Rose gebruikte enkel oregano, iets te eenvoudig naar mijn smaak.

Woensdag was de ábsolute topdag met snelle masala dosa met verse tomatenchutney (p. 120). Keilekkere Indiase pannenkoekjes van kikkererwtenmeel en zelfrijzende bloem, met een kruidige vulling van zoete aardappel (eigenlijk moest het gewone aardappel zijn, maar die waren op en ik had toevallig nog een zoete). De smaken zaten hélemaal goed en die pannenkoekjes waren perfect. Zoiets ga ik zeker nog maken voor gasten. Of gewoon voor mezelf.

Vrijdag was ik in een experimentele bui en maakte ik dikke kastanjeworstjes (p. 100). Voor die worstjes maak je een deeg van kastanjepuree, selder, ui en allerlei kruiden, en rol je hier worstjes van die je rolt in bloem en bakt in de pan. Verdict? Ik ben er nog steeds niet helemaal uit. De smaak herinnerde me gek genoeg aan curryworsten, wat ik wel grappig vond. De structuur was niet zo oké, zelfs na bakken (en later nog eens grillen, voor de zekerheid) werden ze niet stevig en kon ik ze eigenlijk nog eten met een lepel. Mooie foto’s leverde het ook niet echt op. Maar ik heb wel zin gekregen om meer te experimenten met veggie worstjes, balletjes en burgers, altijd fun!

In het weekend maakte ik nog een pot heerlijke comfort food: een stoofpotje van borlottibonen en champignons (p.90). Dat dit lekker zou worden, was voorbestemd: champignons, zachte borlottibonen, smaakvolle groenten en vooral véél tijm en een goeie scheut rode wijn. Alweer zo’n gerecht absoluut geen schoonheidsprijs zal winnen, maar de aroma’s zijn overweldigend en de smaken perfect in balans.

Even over de foto’s. Tijdens een #kookboekweek kook ik vaak ’s avonds, en maak ik de foto’s snel-snel en onder kunstlicht. Dat levert niet altijd mooie plaatjes op, maar ik laat jullie toch graag zien wat mijn resultaten zijn. Ik hoop dat jullie het hoe dan ook fijn vinden om eens mijn “eten zoals het is” te zien.

Ik maakte ook deze week nog een recept uit het boek, eigenlijk dus niet meer echt een #kookboekweek recept. Ik had een aperitiefhapje nodig voor gasten, en dacht terug aan die heerlijk uitziende crunchy geroosterde pastinaak met een mieriksworteldip (p. 186) die ik vorige week gespot had. Ze waren superlekker, ook al serveerde ik ze met ketchup in plaats van de mieriksworteldip. Ik vrees dat ik een potje mierikswortelpasta nooit opgebruikt krijg tegen de vervaldatum, en mijn gokje op ketchup draaide gelukkig ook heel goed uit. Ik denk dat mijn frietjes wat minder krokant waren dan oorspronkelijk de bedoeling was omdat mijn mini-oventje maar maximum 200 °C aankan, maar we vonden ze hoe dan ook superlekker. Het recept vind je hieronder!

IMG_4968.jpg


Crunchy geroosterde pastinaak met een mieriksworteldip

(uit 30 Minuten Vegetarisch, Rose Elliot, p. 186)

Ingrediënten (voor 4)

  • 500 g pastinaak, schoongeboend en tot frieten gesneden
  • 8 eetlepels olijfolie of koudgeperste koolzaadolie
  • 50 g semolina (fijngemalen griesmeel) °
  • Voor de mieriksworteldip
    • 150 ml crème fraîche of yoghurt °°
    • 1 eetlepel mierikswortelsaus
    • zout en zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven op 230 °C.

Kook de pastinaken 8 minuten of tot ze zacht worden.°°°

Schenk vlak voordat de pastinaken gaar zijn de olie in een braadslee en zet die in de oven om op de warmen.

Laat de pastinaken goed uitlekken en strooi de semolina erover. Draai de pastinaken om, zodat ze er volledig mee bedekt worden.

Leg de pastinaken in de olie (nu hoef je ze niet om te draaien) en bak ze goudbruin en knapperig. Draai ze na ongeveer 10 minuten om.

Maak terwijl de pastinaken in de oven staan de dipsaus door de crème fraîche of yoghurt met de mierikswortelsaus te mengen. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Neem de pastinaken uit de oven, dep ze droog met keukenpapier en leg ze op een dienschaal of op afzonderlijke borden. Serveer er de mieriksworteldip bij.

 

° Jep, ik heb hier echt semolina voor gekocht. Mijn research op het internet leerde me op dat dit echt betere resultaten geeft dan gewone bloem, en hopelijk geeft een zak semolina in de kast me eindelijk de goesting om eens zelf pasta te maken.

°° Rose suggereert om dit te vervangen door tofumayonaise om het veganistisch te maken, maar persoonlijk zou ik gewoon voor ongezoete plantaardige yoghurt gaan.

°°° Ik stoomde ze voor meer smaak en vitamientjes!

IMG_4964.jpg

Advertenties

6 thoughts on “# kookboekweek – 30 Minuten Vegetarisch van Rose Elliot

  1. fiekefatjerietjes 3 maart 2016 / 19:24

    Yum, die kikkererwtenpannenkoekjes zien er heerlijk uit!
    En je foto’s zijn helemaal niet slecht hoor, ik vind ze echt geslaagd! Ik zou beter ook vaker mijn camera bovenhalen, in plaats van snel snel met mijn smartphone een foto te maken voor mijn weekmenu’s 🙂

    Like

    • Tine 3 maart 2016 / 19:33

      Ik vind het ook leuk om “niet-gestylde” foto’s te zien, zoals die van jouw weekmenu’s 😉 En die pannenkoekjes zijn nog lekkerder dan ze eruit zien!

      Liked by 1 persoon

  2. xmodeorakelsx 12 maart 2016 / 10:26

    Bedankt voor dit artikel, we gaan zeker opzoek naar dit boek. Wauw, ze is dus een soort van een specialist in vegetarisch koken?🤔 we volgen jou nu ook meid, inspirerende artikelen moeten we lezen.

    Like

    • Tine 12 maart 2016 / 13:16

      Wat fijn, dankjewel! Ik denk wel dat Rose Elliot een specialist genoemd mag worden ja, het zal moeilijk zijn om iemand te vinden met nóg meer ervaring in de veggie keuken…

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s