Salade met geroosterde aardpeer, shoarma-kikkererwten en pitachips

 

IMG_4903

Belofte maakt schuld… En daar ben ik deze keer heel blij om! Ik schreef een tijdje geleden (in deze post) over enkele concrete doelen die ik voor mezelf heb gesteld tijdens Dagen Zonder Vlees 2016. In de categorie seizoensgroenten schreef ik: “Minstens twee gerechten maken met seizoensgroenten die ik weinig of niet gebruik, zoals raapjes, rammenas, schorseneren en dat soort rariteiten”. In de loop van de week wierp ik af en toe, onder begeleiding van een diepe zucht, een blik op de Velt-groentekalender. Ik wou niet terugvallen op een gewone geroosterde knolgroentenschotel of een traditioneel vergeten-groentesoepje (beiden keilekker, dat wel!), maar het groentekneusje in kwestie op een iets meer spannende manier verwerken. De inspiratie bleef weg, tot…

 

IMG_4891

Tot ik las over de aardpeer! En meerbepaald zijn Engelse vertaling: Jerusalem artichoke. Die prachtige naam bracht me onmiddelijk op het idee om het knolletje te verwerkten in een Midden-Oosters gerecht. Ik dacht terug aan een recept voor chickpea shawarma dat ik een tijdje geleden interessant vond en herinnerde me ook het prachtige idee voor za’atar pitachips van Eva vzw.

Een beetje later vernam ik pas dat de naam Jerusalem artichoke eigenlijk helemaal niets met Jeruzalem te maken heeft, maar dat het waarschijnlijk afgeleid is van het Italiaanse woord voor zonnebloem, girasole, aangezien de bloemen van de aardpeerplant op zonnebloemen lijken. Die ontdekking kon de pret niet bederven. Intussen was het zaadje in mijn hoofd gepland, het zou een Midden-oosters gerecht worden!

Ik mag dan wel een grote groenteliefhebber zijn, salades staan hier bijna nooit op het menu. De voornaamste reden is dat ik niet zo’n fan ben van sla. De blaadjes hebben niet veel smaak, en er iets leuks mee doen als marineren, grillen of wokken (dingen die ik al eens doe met dingen met weinig smaak) is ook geen optie. In de winter eet ik ook liever warme gerechten. Het komt er op neer dat een salade al heel wat spannende ingrediënten moet bevatten voor hij in dit seizoen kans maakt bij mij. En laat dat nu net het geval zijn hier!

De wortel-veldsla-mix is een gezonde saladebasis. Warme, lichtzoete, geroosterde aardpeerschijfjes maken er een verwarmend, winters gerecht van. Geroosterde kikkererwten, bijna té kruidig en lichtjes knapperig, zijn leuke accentjes. De tahindressing maakt alles lekker smeuïg. En de crunch van de  zelfgemaakte pitachips maakt het helemaal af. Smullen! Ja hoor, dat zei ik net over een salade…

IMG_4907


Salade met geroosterde aardpeer, shoarma-kikkererwten en pitachips

Ingrediënten (voor 2 porties)

Shoarma-kikkererwten

  • 100 g gedroogde kikkererwten, overnacht geweekt in water °
  • 1 el olijfolie
  • 1 kl komijn
  • 1/2 tl gerookte paprika (of gewoon paprikapoeder)
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/4 tl gember
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl harissa, optioneel, als je houdt van spicy

Geroosterde aardperen

  • 200 g aardperen, goed schoongeschrobd
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 kl olijfolie
  • 1/4 kl zout

Pitachips

  • 2 pitabroodjes
  • 1 kl olijfolie
  • za’atar, andere midden-oosterse kruidenmix of grof zout

Tahindressing

  • 2 el tahin °°
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 klein teentje knoflook, geplet
  • 1 el fijngesneden verse (of diepgevroren) peterselie
  • scheutje water
  • zout en peper naar smaak

Salade

  • 1 bosje veldsla, schoongespoeld
  • 2 wortelen, met een dunschiller in fijne reepjes gesneden
  • 1/4 rode ui, fijngesneden

Bereiding

Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog tussen een schone handdoek. Meng ze in een kom met de olijfolie en de kruiden. Spreid uit op een bakplaat of grote ovenschotel bekleed met bakpapier. Zet ze voor 45 min in een oven van 200°C.  In de helft van de baktijd roer je er best eens even door, zodat ze gelijkmatig garen.

Snijd de aardperen in schijfjes van ongeveer 1 cm. Bestrijk ze onmiddelijk met een beetje citroensap (zodat ze mooi wit blijven). Smeer ze dan lichtjes in met olijfolie en besprenkel met het zout. Leg de schijfjes naast elkaar op een bakplaat of in een grote ovenschotel bekleed met bakpapier. Heb je een grote oven? Zet voor 30 min in de oven bij de kikkererwten. Heb je een dwergoven zoals die van mij? Zet ze meteen na de kikkererwten in de oven en schenk jezelf alvast een glas wijn in.

Snijd de pitabroodjes open en snijd elke helft in acht puntjes. Besprenkel met de olijfolie en kruiden. Heb je een grote oven? Je begrijpt me wel, zet voor 10 minuten in de oven (nog steeds 200°C), tot ze bruin en krokant zijn.

Mix voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar.

Meng de veldsla, wortelen, ui en de helft van de dressing in een grote kom. Schep op twee borden en verdeel er de warme aardpeerschijfjes en kikkererwten over. Serveer met de pitachips en rest van de dressing.

 

° Je kan dit ook maken met kikkererwten uit blik. De oventijd is dan even lang, het resultaat iets minder knapperig.

°° Geen tahin in huis? Misschien een leuke investering, het is één van de basisingrediënten voor hummus! Maar een simpele olijfolie-citroen-lookdressing is hier zeker ook lekker bij.

IMG_4882

Voedingswaarde (per portie, 1/2 van het recept): energie 610 kcal, eiwitten 22 g, koolhydraten 79 g, suikers 11 g, vetten 22 g, verzadigde vetten 3 g, vezels 11 g

13 gedachtes over “Salade met geroosterde aardpeer, shoarma-kikkererwten en pitachips

  1. Groene Prinses 21 februari 2016 / 16:36

    Mmm, dat ziet er lekker uit! Ik ben dol op de smaak van aardperen, alleen zijn mijn darmen niet altijd even gelukkig met die knolletjes… 😉

    Like

    • Tine 21 februari 2016 / 17:20

      Bedankt! Inderdaad, die aardperen zijn een heel karwij voor je darmen… Maar hè, nu ik er zo over nadenk, volgens mij is deze salade ook heel lekker met geroosterde pastinaak. Of pompoen. Of zoete aardappel!

      Like

  2. Mariejeanne 24 februari 2016 / 21:26

    Getest en zeer lekker bevonden !

    Like

  3. Galina 4 maart 2016 / 11:37

    Wauw, dit gerecht ziet er echt hemels uit!!!

    Like

  4. brugesvegan 7 maart 2016 / 08:21

    nieuwe receptjes voor aardpeer zijn altijd handig, want die groeit zo goed!
    Heb elk jaar emmers en emmers knollen 😉 (is ook leuk om te kunnen weggeven!)

    Like

Plaats een reactie