Chocoladetruffels voor Valentijn

IMG_4846

Valentijn. Koppels die luid roepen dat zij daar niet aan meedoen want dat ze hun lief élke dag graag zien. Andere verliefden die uitgebreid brunchen met champagne en de hele dag dromerig in elkaars ogen kijken. Vrijgezellen die samen een wild anti-Valentijnsfeest houden. Andere singles die de hele dag tranen met tuiten huilen terwijl ze voor de 78ste keer naar Dirty Dancing kijken. Zelf heb ik niet zo’n sterke mening over die dag, en vind ik het vooral heel grappig om al uitgesproken standpunten te observeren. Eén ding vind ik echter onbetwistbaar heel fijn aan Valentijn: de dessertjes!

IMG_4833

Dat ik een grote chocoladeliefhebber ben, hebben jullie misschien al wel ergens opgepikt. Dat was al zo lang voor ik een fan werd van de plantaardige keuken, waardoor ik doorheen de jaren al ontelbare Leonidas-pralines, chocoladezeevruchten en truffels heb verorberd. Een jaar of 2 geleden ontdekte ik dankzij Green Kitchen Stories een manier om zelf op een keimakkelijke manier heerlijke chocoladeballetjes te maken, en sindsdien heb ik al heel wat varianten gemaakt. In de blogwereld vind je honderden versies van deze bliss balls, gemaakt van dadels en noten (bijvoorbeeld deze, deze, of deze). Tot nu toe moest ik echter elke keer weer op zoek naar de ideale verhoudingen en experimenteerde ik met andere specerijen, maar nu vond ik dat het tijd werd voor een eigen huisrecept – dat ik na een beetje proeven en aanpassen ook vond. Voor 14 februari wou ik graag een rode coating, hoewel ik meestal gewoon kokos, gehakte nootjes of cacaopoeder gebruik. Deze keer ging ik voor gevriesdroogde aardbeien die ik in de biowinkel vond, en dat was een toppertje (aardbeien en chocolade, zo’n classic). Maar voel je natuurlijk vrij om te gebruiken wat je nog in je kast vindt.

Als je een keukenmachine hebt, zijn deze truffels een fluitje van een cent. Noten fijnmalen, de rest toevoegen, mixen en rollen. Ik maakte deze balletjes echter al lang voor ik dat toptoestel in mijn bezit had. In het begin plette ik de dadels met een vork, hakte ik de nootjes met een chefmes volledig fijn, en mengde ik alles met mijn handen. Een heel werk, maar dat lukte! Nadien maakte ik ze in mijn miniblender, al moest ik de arme machine dan elke 5 seconden even stilzetten omdat hij anders overhit zou geraken. Ging ook! Zorg dat je dadels heel zacht zijn (door ze eventueel even te weken in warm water), en dan zijn deze chocoladetruffeltjes volledig foolproof. De ideale last-minute traktatie voor een geliefde (of voor jezelf, nog beter), vind je niet?

IMG_4836


Chocoladetruffels voor Valentijn

Ingrediënten (voor ± 20 balletjes)

  • 12 medjool dadels (± 160 g) °
  • 40 g havervlokken of havermout °°
  • 40 g amandelen °°
  • 2 el rauw cacaopoeder of 4 el gewoon cacaopoeder
  • 1/2 tl vanillepoeder of 1 tl vanille-extract
  • 1/4 tl zout
  • Voor de coating: 2 eetlepels fijngehakt gevriesdroogd fruit, geraspte kokos, cacaopoeder, fijngehakte nootjes, havermout, chocoladehagelslag, …

Bereiding

Proef en dadel. Is hij super zacht en sappig? Dan kan je meteen door naar de volgende stap. Is hij een beetje droog en heeft hij nog een bite? Week je dadels enkele minuten in warm water.

Maal de havervlokken en amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de dadels, de cacao, de vanille en het zout toe en laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is.

Proef of de smaak goed zit (nog cacao? eventueel wat ahornsiroop nodig?). Voel of de structuur goed is. Je zou makkelijk balletjes moeten kunnen rollen zonder dat het mengsel aan je handen blijft kleven. Te droog? Voeg een beetje water toe. Te plakkerig? Voeg nog wat havervlokken toe.

Rol kleine balletjes, je zou er ongeveer 20 moeten kunnen maken. Rol ze in een coating naar keuze.

Bewaar de chocoladetruffels tot een week in de koelkast, of veel langer in de diepvriezer. Of eet ze allemaal meteen op en vertel je geliefde gewoon niet dat ze er ooit waren.

 

° Tegenwoordig vind je die in veel supermarkten. Het lukt ook met andere dadels, maar laat ze dan zeker een tijdje weken in warm water en weet dat je truffels ietsje minder lekker zullen zijn.

°° Ik werk graag met deze verhouding, maar voel je vrij om bijvoorbeeld 80 g amandelen (en geen haver) te gebruiken, of een andere soort noten.

IMG_4841

Voedingswaarde (per truffel, 1/20 van het recept): energie 46 kcal, eiwitten 1 g, koolhydraten 7 g, suikers 5 g, vetten 1 g, verzadigde vetten 0 g, vezels 4 g

2 gedachtes over “Chocoladetruffels voor Valentijn

  1. Liesbeth 14 februari 2016 / 20:41

    Ik was de gelukkige Valentijn om ze te mogen proeven en ze waren heerlijk! 🙂 Deze maak ik zeker ook een keer.

    Like

    • Tine 15 februari 2016 / 12:33

      Wat lief! Nog eens bedankt om voor testpubliek te spelen 😉

      Like

Plaats een reactie