Pad thai

IMG_4724

Al lang voordat ik in september een prachtige reis maakte naar het Oosten, was ik een grote fan van de Aziatische keuken. Na een maand van curry’s, fried rice, gebakken noedels en roti canai, wist ik dat het een liefde voor het leven was. Ik deed vroeger wel eens een poging om zelf lekker Aziatisch te koken, en hoewel dat helemaal niet slecht was, leerde ik pas op een kookworkshop in Bangkok hoe die keuken echt in elkaar zit. Welja, eigenlijk ben ik nog steeds volop aan het experimenteren. Maar pad thai, waarschijnlijk mijn all-time favourite, heb ik intussen volledig onder de knie. Klaar om wat bij te leren?

IMG_4717

Pad thai is een Thais (wat had je gedacht?) éénpansgerecht met als vaste waarden rijstnoedels, een plakkerige zoetzure saus, gebakken ei en grofgemalen pindanoten. De rest van de inhoud is nogal variabel, maar meestal vind je wel iets van groenten, wat sojascheuten en kip of scampi’s terug. Mijn variant is natuurlijk plantaardig, dus perfect voor zowel omnivoren als herbivoren zoals ik.

Eén van de ingrediënten die ik gebruik is tofu. Ik weet dat de gedachte alleen al bij de meeste mensen koude rillingen veroorzaakt, en da’s niet onterecht als ik denk aan hoe het vaak geserveerd wordt. Nochtans gebruik ik het heel regelmatig, maar… nooit als vleesvervanger! Tofu kan (in zijn eentje) geen vlees vervangen, daar heeft het nu eenmaal niet de juiste structuur, smaak of uitzicht voor. Gelukkig kan dit gekke goedje wel honderd andere dingen, zoals kaas imiteren, een quiche opvullen, spannende smaken opnemen en zich mengen met andere ingrediënten voor een fantastisch boterhammensmeersel. In dit recept vervangt tofu het gebakken ei, want op de één of andere manier lijkt gebakken, verkruimelde tofu qua smaak en uitzicht ongelooflijk veel op roerei!

IMG_4698

Ik gebruik voor de saus een paar producten die – tenzij je al redelijk thuis bent in de Aziatische keuken – waarschijnlijk nieuw zullen zijn voor jou. Geen paniek, ik gids je erdoor.

De basis van een traditionele pad thai saus is oestersaus, een dikke, donkere saus op basis van oesterextract. Het ideale plantaardige alternatief is mushroom vegetarian sauce, gemaakt van shii-takes. Oestersaus vind je waarschijnlijk wel in de betere supermarkt, maar voor de vegetarische variant zal je op avontuur moeten gaan in de toko (Aziatische supermarkt). Keileuk, geloof me! Als je geen zin hebt om op zoek te gaan, denk ik dat een mengsel van gelijke delen sojasaus en ketchup de hartig-zout-zoete smaak nog het best kan nabootsen.

Het andere vreemde ingrediënt is tamarinde pasta, gemaakt van de pruimachtige peulen van de tropische boom Tamarindus indica. De smaak is friszuur en naar mijn idee onmisbaar voor een goede pad thai, maar ik denk dat je het wel zou kunnen vervangen door limoensap als je een toko-avontuur echt niet ziet zitten.

De sojasaus die ik gebruik is de Kikkoman less sodium soy sauce, niet omdat ik minder zout wil eten (daar trek ik me niet zoveel van aan), wel omdat ik toevallig eens las dat hij als allerbeste sojasaus uit een blinde smaaktest kwam! Ik koop hem ook in de toko, maar jij kan natuurlijk gewoon je favoriete sojasaus of tamari gebruiken.

Rijstnoedels vind je tegenwoordig in elke supermarkt, en in dit recept werkt elke variant. Ik koop meestal de M-maat (3 mm). Vanaf je alle ingrediënten bij elkaar gezocht hebt, is dit recept een makkie. Laat me weten als je het probeert!

IMG_4712


Pad Thai

Ingrediënten (voor 2)

  • 120 g rijstnoedels °
  • 1/2 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode chilipeper
  • 2 wortelen
  • 1/4 spitskool of wittekool, of iets gelijkaardigs
  • 60 g sojascheuten
  • 2 lente-uien
  • 2 el zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • 100 g tofu
  • 1 mespuntje gemalen kurkuma
  • 1/2 kl zout
  • 1 el zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • verse koriander
  • limoen
  • geroosterde, ongezouten pindanootjes, vekruimeld, bijvoorbeeld in een vijzel

Bereiding

NOEDELS. Breng een pot gezouten water aan de kook. Leg de noedels erin en zet het vuur af. Laat ze enkele minuten weken, tot ze net gaar aanvoelen maar niet breken. (De tijdsduur is afhankelijk van het soort noedels dat je hebt, ongeveer 5 minuten voor 3 mm noedels, langer voor bredere, korter voor smallere). Spoel ze goed na met koud water, en zet opzij.

GROENTEN. Snijd de ui, look, chilipeper, wortelen en kool fijn. De laatste twee kan je ook raspen. Snijd het groen van de lente-ui in schijfjes en een deel in grotere stukken. Zet opzij.

SAUS. Meng voor de saus alle ingrediënten (vegetarian mushroom sauce, sojaaus, tamarinde, suiker, water) goed, bijvoorbeeld door ze goed te schudden in een goed afgesloten schoon confituurpotje. Zet opzij.

TOFU. Verkruimel de tofu. Verwam 1 el olie in een wokpan op hoog vuur. Voeg de kurkuma toe en bak een paar seconden. Voeg de verkruimelde tofu en het zout toe, bak enkele minuten onder constant roeren, tot enkele stukjes licht gebruind zijn en het mengsel eruit ziet als een goed gebakken roerei. Haal uit de wokpan en zet opzij.

PAD THAI. Verwarm 2 el olie in de wokpan op hoog vuur. Voeg de ui toe en bak enkele minuten tot glazig. Bak de look en chilipeper een minuutje mee. Voeg de wortel en kool toe en roerbak tot beetgaar. Voeg nu de gare noedels en de saus toe en meng alles goed. Voeg na enkele minuten, als de saus plakkerig begint te worden, de sojascheuten, schijfjes lente-ui en gebakken tofu toe, meng alles en verwarm goed door.

Serveer met de groffere stukken lente-ui en de koriander, limoen en pindanootjes in aparte schaaltjes.

° Elke soort werkt, ik gebruikte 3 mm noedels en vond dat ideaal.
°° Enkel te koop in de toko. Kan je vervangen door oestersaus (niet vegetarisch) of door 1/2 sojasaus + 1/2 ketchup.
°°° Te koop in de toko of in de betere supermarkt. Kan je vervangen door limoensap.

IMG_4719

Geschatte voedingswaarde per portie (1/2 van het recept): energie 462 kcal, eiwitten 12 g, koolhydraten 63 g, suikers 12 g, vetten 17 g, verzadigde vetten 2 g, vezels 6 g

14 gedachtes over “Pad thai

  1. greet 30 januari 2016 / 18:58

    Dat ziet er heerlijk uit! Geen vegetarian mushroom sauce en tamarinde pasta in huis, maar misschien moet ik maar eens langs bij een Aziatische winkel. Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft over tofu. Ik heb er jarenlang niets mee gehad, omdat ik de structuur maar niets vond. Maar sinds ik tofu verkruimel kook ik er nu geregeld mee.

    Like

    • Tine 31 januari 2016 / 11:54

      Wat leuk dat je mijn mening deelt 😉 Op deze manier is het inderdaad meer dan oké! En ja hoor, als je een Aziatische winkel in de buurt hebt is ie zeker eens een bezoekje waard..

      Like

  2. Liesbeth 30 januari 2016 / 19:06

    Mooie foto’s! En deze kom ik graag (samen?) eens maken! 🙂

    Like

    • Tine 31 januari 2016 / 11:56

      Dankjewel Liesbeth! Je weet dat ik altijd opensta voor een kookdate 😀

      Like

  3. Charlotte 31 januari 2016 / 09:00

    Nog nooit pad-thai gegeten (heb het meer voor Japans + geen fan van koriander), maar dit klinkt en ziet er heerlijk uit. Moet ik eens proberen! Dank 🙂

    Like

    • Tine 31 januari 2016 / 12:00

      Oh Japans is ook zo heerlijk, ik zou echt geen favoriet kunnen uitkiezen… Laat me zeker weten als je dit probeert! De koriander is helemaal niet essentieel hoor, Thaise basilicum bijvoorbeeld is hier ook keilekker bij.

      Like

  4. fiekefatjerietjes 31 januari 2016 / 21:16

    Mmmm, pad thai! Iedereen maakt die anders klaar en al die verschillende smaken zijn áltijd lekker.
    Heel leuk blogbericht, met supermooie foto’s!

    Like

    • Tine 1 februari 2016 / 12:57

      Zo lief, dankjewel! Er zijn inderdaad echt duizend varianten op hè, en stiekem pas ik mijn recept ook elke keer een beetje aan naar de goesting van het moment 😉

      Geliked door 1 persoon

  5. wolkenkrabbr 6 april 2016 / 17:01

    Oké, dit staat morgen op de menu :). De oosterse keuken is echt één van mijn favorieten. Enkel die tamarinde pasta ken ik echt niet. Dan maar met het limoentje want een Aziatische winkel hebben we hier jammer genoeg niet in de buurt.

    Like

Plaats een reactie