Feestrecept: Hartige pannenkoekentaart met rodebietenpesto, tofuricotta en oesterzwammen

IMG_4434

Even geleden las ik op de website van BE Vegan dat de vereniging een wedstrijd organiseerde: ze ging op zoek naar het leukste plantaardige feestrecept. Het leek me een toffe uitdaging om een origineel, feestelijk  en vooral tongstrelend hoofdgerecht te bedenken. Ik begon meteen ideetjes te verzamelen en na wat testen en proeven ontstond deze pannenkoekentaart. En… gisteren kreeg ik het superleuke nieuws dat mijn recept de tweede plaats heeft gehaald! Ik deel het volledige recept hier dus ook graag met jullie.

IMG_4398

Het idee van een hartige pannenkoekentaart kwam ik een tijd geleden tegen op het internet. Toevallig sloop het mijn hoofd terug binnen toen ik nadacht over een feestgerecht, en het liet me niet meer los. Een pannekoekentaart, kan het nóg feestelijker? 2 ingrediënten wou ik hoe dan ook in mijn recept verwerken: geroosterde rode bietjes omwille van hun prachtige kleur, en oesterzwammen omdat ik er een mooie toekomst in zie (lang verhaal!). Lekker romige kaasachtige sauzen op basis van tofu had ik al vaker gemaakt, met succes, dus het leek me als vulling hier ideaal.

IMG_4366

Dit recept vergt wat meer werk dan de andere recepten die al op mijn blog verschenen – maar dat mag ook wel voor een feestdag, niet? Voor de pesto moeten de bietjes eerst geroosterd worden, wat veel tijd maar weinig werk vereist. De tofuricotta is supermakkelijk: wat look en uien stoven en alle ingrediënten mixen. Oesterzwammen bakken duurt ook niet lang. De moeilijkste stap zijn misschien nog de pannenkoeken, maar als je het recept volgt mogen er best een paar mislukken, je zal er genoeg over hebben! De minder goed gelukte exemplaren kan je zelfs nog “recycleren” om je taart te decoreren. Het allerbeste? De hele taart kan 1 à 2 dagen op voorhand gemaakt worden zodat je hem op het moment van je feest enkel nog moet opwarmen in de oven. Het recept zelf heb ik opgedeeld in overzichtelijke stappen, om je tijd optimaal te gebruiken en afwas te besparen. Klaar voor Nieuwjaar?

IMG_4397


Hartige pannenkoekentaart met rodebietenpesto, tofuricotta en oesterzwammen

Ingrediënten (voor een springvorm van 21 cm, ruim genoeg als hoofdgerecht voor 4 personen)

Rodebietenpesto
  • 3-4 ongepelde rauwe rode bieten (± 300 g)
  • 60 g rauwe amandelen
  • 3 el citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • Zout en zwarte peper
Tofuricotta
  • 300 g tofu
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 hand verse basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • 3 el edelgist
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • 2 el ongezoete plantaardige melk
  • Zout en zwarte peper
Oesterzwammen
  • 300 g oesterzwammen
  • ¼ kl chilipoeder
  • ½ kl gerookte paprikapoeder
  • 1 kl verse tijm (blaadjes van 2 takjes)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el sojasaus
Pannenkoeken
  • 140 g patisseriebloem
  • 140 g boekweitmeel
  • ½ kl zout
  • 1 el olijfolie
  • 400 ml ongezoete plantaardige melk
  • 200 ml spuitwater
  • Zonnebloemolie (om te bakken)

Bereiding

Stap 1: Voorbereiding rodebietenpesto

Ontdoe de bieten van hun loof en was ze grondig. Pak ze in in aluminiumfolie en zet ze in de oven voor 40-60 minuten, afhankelijk van hun grootte. De bieten zijn klaar als je er gemakkelijk kan in prikken met een vork. Laat ze lichtjes afkoelen en pel ze met je handen en een keukenmesje. Zet opzij tot stap 5.
Rooster de amandelen in een droge, grote koekenpan tot lichtjes gebruind. Je kan dezelfde pan gebruiken voor stap 3 en 4. Zet de amandelen opzij tot stap 5.

Stap 2: Pannenkoekenbeslag

Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken met een garde. Laat minstens een halfuur rusten op kamertemperatuur, tot stap 6.

Stap 3: Tofuricotta

Pel de ui en snipper fijn. Stoof ze in 1 el olijfolie enkele minuten tot glazig in de grote koekenpan van stap 1. Pers de knoflook en laat een minuutje meestoven. Mix alle ingrediënten voor de ricotta (ook de gare ui en knoflook) samen in een keukenmachine. Proef en voeg zout, peper en/of citroensap toe indien nodig. Je hoeft de keukenmachine nog niet af te wassen, gebruik hem opnieuw in stap 5. Doe in een potje en zet in de koelkast tot stap 7.

Stap 4: Oesterzwammen

Verwarm de olijfolie in de pan van stap 3 op een hoog vuur. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken en bak ze in de olijfolie tot lichtjes gebruind. Voeg de tijm, het chilipoeder en het paprikapoeder toe en laat even meebakken onder goed roeren. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus toe. Blijf goed roeren tot het vocht verdampt is (van de hitte van de pan en oesterzwammen). Doe in een potje en zet opzij tot stap 7.

Stap 5: Rodebietenpesto

Breng alle ingrediënten voor de pesto in de keukenmachine. Restjes van de tofuricotta storen niet. Zet de keukenmachine aan tot alles goed gemengd en fijngemalen is. Er mogen zeker nog enkele amandelstukjes overblijven. Doe in een potje en zet opzij tot stap 7.

Stap 6: Pannenkoeken

Roer het beslag nog eens goed door. Voeg nog een scheut spuitwater toe als het te dik lijkt. Verwarm een pannenkoekenpan enkele minuten voor, en bak de pannenkoeken in zonnebloemolie. Je hebt een 10-tal pannenkoeken, waarvan je er 6 nodig hebt voor de taart
Optioneel: Druk met een koekjesvorm enkele sterren uit de minder goed gelukte pannenkoeken om je taart te versieren.

Stap 7: Opbouw pannenkoekentaart

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat olijfolie. Leg een pannenkoek op de bodem. Verdeel er 1/3 van de ricotta over en leg daarop 1/3 van de oesterzwammen. Bedek met een pannenkoek. Besmeer met 1/3 van de rodebietenpesto. Herhaal 3 keer zodat je eindigt met een laagje mooie rode pesto. Optioneel: versier met je pannenkoekensterren en smeer ze in met een beetje olijfolie.

Stap 8: Opwarmen pannenkoekentaart

Zet de taart 30 min in een oven van 180°C.

Stap 9: Aan tafel!

Laat de taart enkele minuten afkoelen, ontdoe van de springvorm en zet op een mooi bord of een mooie taartvorm.
Serveer bijvoorbeeld met een groene salade en balsamicosiroop.

IMG_4437.jpg

P.s. Geen nutritionele info vandaag. PARTY HARD!

Advertenties

2 thoughts on “Feestrecept: Hartige pannenkoekentaart met rodebietenpesto, tofuricotta en oesterzwammen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s