Pompoentajine met abrikozen en amandelen

IMG_3674

Mijn grootmoeder vroeg me enkele dagen geleden of ze me blij kon maken met één van de laatste pompoenen uit haar moestuin. Zo’n vraag is voor mij een no-brainer: met eten maak je me altijd blij en tja, pompoenen, wat zou de herfst voorstellen zonder pompoenen? Ik heb ze eigenlijk pas de laatste jaren leren appreciëren, maar intussen zou ik niet meer kunnen zonder pompoenlasagnesalades met geroosterde pompoenpompoenhummus, pompoenboterpompoenbrood en (saved the best for last) deze pompoen squares met gekarameliseerde pecannoten.

IMG_3654

De dag voor het bezoekje aan mijn grootmoeder gaf ik een klein feestje ter gelegenheid van mijn 25ste verjaardag. Ik kreeg van mijn bangelijke vrienden een tajine cadeau waarmee ik in de wolken was. Het is zo één van die dingen die ik al heel lang heel graag wil, maar net niet noodzakelijk genoeg zijn om zelf te kopen. Je kan het je al voorstellen: onderweg naar huis, sleurend met een splinternieuwe tajine en een gigantische pompoen, groeide er al snel een topplan in mijn hoofd: pompoentajine!
IMG_3634

Tajine2 (2)

Voor de tajine gebruikte ik naast pompoen nog wat andere groenten die in de koelkast rondslingerden. De prinsessenboontjes die je op de foto ziet heb ik niet vermeld in het recept, omdat ik niet vond dat ze echt iets toevoegden qua smaak of structuur, maar voel je vrij om allerlei groenterestjes te gebruiken als je het gerechtje maakt. Aardappelen, wortelen, witte kool, pastinaak, … lijkt me allemaal lekker! Zelf vind ik de combinatie van zoete gedroogde abrikozen, crunchy amandelen en zoute olijven onovertroffen als smaakmaker in een Marokkaanse stoofschotel, maar wees gerust creatief als je daar zin in hebt. Als kruidenmix gebruikte ik ras-el-hanout: het is geweldig handig om zoveel smaak uit één potje te halen, en ik denk niet dat ik het zelf beter zou kunnen maken. Als je geen ras-el-hanout wil aanschaffen: bekijk even de tips onderaan het recept. Ik serveerde de tajine met bulgur, maar ik weet zeker dat ook couscous, rijst of een lekker stukje Turks brood fantastisch zou zijn. Heb je geen tajine? Ik denk dat een stevige stoofpan ook wel zal werken. Geen excuses meer om deze heerlijk verwarmende smaakbom niet vandaag nog klaar te maken.
IMG_3677


Pompoentajine met abrikozen en amandelen

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de tajine:

  • 2 uien
  • 3 tenen look
  • 1/4 grote of 1/2 kleine pompoen (± 750 g)
  • 1/2 bloemkool (± 350 g)
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
  • 250 ml warme groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • ras-el-hanout, 1-2 el, afhankelijk van je liefde voor spicy (ik gebruikte er 2) °
  • zout °°
  • 15 gedroogde abrikozen, in kleinere stukjes gesneden
  • 15 groene olijven
  • handvol rauwe amandelen
  • handvol verse peterselie en/of koriander, fijngesneden

Voor de bulgur:

  • 300 g bulgur
  • 500 ml gezouten water of groentebouillon
  • sap van 1/2 citroen
  • enkele blaadjes verse peterselie, fijngesneden

Bereiding

Verwarm de tajine voor op een laag vuurtje. Doe alvast wat mis-en-place: snijd de pompoen in blokjes °°°, de bloemkool in roosjes, de uien in halve ringen en pers de look.

Stoof de ui glazig in de olijfolie. Voeg na enkele minuten de look en ras-el-hanout toe. Laat even bakken onder constant roeren. Voeg de rest van de groentestukjes toe in laagjes: de pompoen in één laag op de uien, daarboven de bloemkool, daarboven de tomatenstukjes. Giet de groentebouillon over de groenten (geen paniek als niet alles onder water staat, de bovenliggende groenten stomen gaar). Zet het vuur wat hoger en zet het deksel op de tajine. Zet het vuur weer lager vanaf dat je stoom ziet ontsnappen door het gaatje in het deksel, en laat ongeveer 20 min sudderen. Hef het deksel niet op!

Bereid intussen de bulgur. Breng het water of de bouillon aan de kook, voeg de bulgur erbij en laat ongeveer 15 minuten koken tot het vocht volledig is opgenomen. Roer het citroensap en de peterselie erdoor.

Test met een vork of de groenten gaar zijn. Voeg de kikkererwten, het citroensap, de abrikozen, de olijven, de amandelen en de verse kruiden toe. Roer goed door en proef: meer zout, extra peper, meer citroensap? Verwarm alles samen nog even en serveer samen met de warme bulgur.

° Heb je geen ras-el-hanout? Je kan de kruidenmix vervangen door gelijke delen gemalen korianderzaad (niet de gedroogde blaadjes, de smaak ik volledig anders!), gemalen komijn, gedroogde kurkuma en paprikapoeder.

°° Ik gebruikte geen extra peper omdat er al best wat peper in mijn ras-el-hanout zit. Elke mix is anders, vergeet dus op het einde niet te proeven!

°°° Zoals je zit op de foto’s heb ik mijn groenten heel grof gesneden omdat ik dat mooier vind in een tajine, maar in het vervolg snijd ik toch kleinere stukjes, die nemen de smaken veel beter op.

IMG_3682

Geschatte voedingswaarde per portie (1/4 van het recept, inclusief bulgur): energie 630 kcal, eiwitten 19 g, koolhydraten 99 g, suikers 21 g, vetten 15 g, verzadigde vetten 2 g, vezels 13 g

3 gedachtes over “Pompoentajine met abrikozen en amandelen

    • Tine 14 november 2015 / 17:50

      Wat leuk, bedankt!! Ik volg jouw blog al jaren 🙂 Er zitten al veel receptjes klaar in mijn hoofd!

      Like

Plaats een reactie