Aardbei crumble repen

IMG_1776

– Dit recept (+ meer achtergrondinfo) werd voor het eerst gepubliceerd op Tasty Ginger Tales –

Deze crumble repen zijn geweldig als to-go ontbijt of snel vieruurtje. Ze zijn heel makkelijk te maken en het recept is ideaal om restjes zomerfruit op te maken. Ondanks het feit dat ze min of meer gezond zijn, zijn ze ook nog eens o-ver-heer-lijk!

Bodem

Crumble

Ik maakte deze repen met aardbei, maar je kan hier bijna elk soort fruit of fruitcombo voor gebruiken. Bosvruchten, kersen, pruimen, … Appel & kaneel, banaan & chocolade, mango & kokos, … De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik bak de crumble vaak op zondag, snijd repen van verschillende formaten, en bewaar alles in de diepvriezer. Zo heb ik doorheen de volgende weken (oke, meestal is alles binnen de week op) een ontbijt of vieruurtje binnen handbereik.

IMG_1771


AARDBEI CRUMBLE REPEN

Geïnspireerd op de ‘Berry Bliss Oat Squares’ van Oh She Glows

Bereidingstijd: 15 min         Gaartijd: 35 min

Ingrediënten (voor 9-12 repen)

Vulling:

  • 300 g aardbeien
  • 1/2 tl vanillepoeder of 1 tl vanille-extract
  • 2 el maïszetmeel (maïzena)
  • 1-2 eetlepels agavesiroop, honing, suiker of iets anders zoets (optioneel)

Deeg:

  • 150 g havervlokken
  • 150 g havermeel (je kan zelf havervlokken fijnmalen in een blender of keukenmachine)
  • 1 kl bakpoeder
  • 1/2 kl zout
  • 180 g / 175 ml appelmoes **
  • 30 g kokosolie of margarine, gesmolten
  • 90 g agavesiroop of ander vloeibaar zoetmiddel (zoals honing)

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de aardbeien in groffe stukken en laat ze ongeveer 10 minuten stoven in een kleine kookpot, eventueel met een bodempje water. Plet ze met een houten lepel wanneer ze helemaal zacht zijn geworden, voeg het vanillepoeder toe en roer goed. Proef en voeg nog iets zoets toe als je het nodig vindt. Meng het maïszetmeel met 2 eetlepels lauw water. Voeg dit papje toe aan de aardbeien en roer goed met een garde. Zet het vuur af wanneer de ‘jam’ is ingedikt.

Terwijl de aardbeienjam afkoelt, maak je het deeg. Meng hiervoor alle droge ingrediënten (havervlokken, havermeel, bakpoeder en zout). Meng alle natte ingrediënten (appelmoes, kokosolie en agavesiroop) in een apart potje. Voeg droog en nat samen en meng goed.

Leg bakpapier in een vierkante of rechthoekige bakvorm (20 x 25 cm is perfect). Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem van de bakvorm en druk goed aan met een lepel of je (bevochtigde) handen. Smeer hierover de aardbeienjam uit. Verkruimel de rest van het deeg over de vulling.

Bak 25-30 minuten op 180°C, tot de bovenkant lekker bruin en crunchy is. Laat 10 minuten afkoelen in de bakvorm, en nadien op een rooster. Wanneer de crumble volledig afgekoeld is, kan je hem gemakkelijk in repen of vierkantjes snijden.

Je kan de repen enkele dagen in de koelkast bewaren, of veel langer in de diepvriezer. Zo heb je altijd een ontbijt om mee te nemen op drukke ochtenden.

** Ik maakte de appelmoes à la minute: 2 appels schillen en in schijfjes snijden, in een bodempje water laten garen en fijnmixen in de blender of keukenmachine.

IMG_1765

Geschatte voedingswaarde (per reep, op basis van 12 repen): energie 163 kcal, eiwitten 3 g, koolhydraten 26 g, suikers 13 g, vetten 4 g, verzadigde vetten 2 g, vezels 3 g

Advertenties

3 thoughts on “Aardbei crumble repen

  1. greet 23 november 2015 / 14:17

    Dit ziet er heerlijk uit, ga ik zeker binnenkort eens uitproberen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s