Frisse preirisotto met zwarte olijven

IMG_1503

– Dit recept (+ meer achtergrondinfo) werd voor het eerst gepubliceerd op Tasty Ginger Tales –

Het recept van vandaag bevat een ingrediënt dat je áltijd biologisch zou moeten kopen: citroenen. Ik gebruik heel graag citroenzeste en rasp liever geen pesticiden over mijn gerechtjes! Ik heb een lichte variant bedacht op de Italiaanse risotto, waarbij ik de winterse smaken boter en parmezaan weglaat en in de plaats daarvan zonnige smaken toevoeg: pittige zwarte olijven en frisse citroenzeste. Je zal blij verrast zijn als je merkt hoe romig de risotto nog is, ook zonder boter of parmezaan. En de smaakcombinatie is een bom, daarmee is alles gezegd.

IMG_1485


Frisse preirisotto met zwarte olijven
Bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten (voor 2)

  • 150 g risottorijst
  • 1 dikke of 2-3 dunne stengel(s) prei
  • 1 kleine ui of sjalot, fijngesneden
  • 1 grote teen look, fijngesneden
  • 10-15 ontpitte zwarte olijven
  • rasp van 1/4 – 1/2 citroen
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder (optioneel)
  • Zout en zwarte peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Werkwijze

Was de prei goed en snijd het wit in fijne halve ringen. Snijd van een deel van het groen in een 20-tal mooie ringen. Dep die laatste goed droog. Verwarm de zonnebloemolie in een diepe pan (bv een wokpan) tot heel heet, en frituur hierin de groene preiringen tot ze bruin kleuren. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout. De ringen worden krokant bij het afkoelen

Zet het vuur lager en voeg de rest van de prei toe samen met de look. Voeg ook de fijngesneden rozemarijn, het paprikapoeder en wat peper en zout toe. Laat zachtjes stoven tot volledig gaar. Snij de olijven in ringetjes en voeg toe, samen met de citroenzeste.

Maak intussen de rijst: breng de bouillon aan de kook, en stoof in een andere kookpot de ui of sjalot aan in olijfolie. Voeg de rijst toe en laat al roerend meestoven tot hij glazig wordt. Voeg de wijn toe en roer goed. Als de wijn volledig opgenomen is, voeg je een kopje bouillon toe. Roer goed, voeg meer bouillon toe als het vocht is opgenomen, en ga zo door tot de rijst volledig gaar is. Waarschijnlijk zal je de bouillon niet volledig nodig hebben. Voeg het preimengsel toe aan de rijst, roer en proef. Voeg naar smaak meer peper, zout of zeste toe, en voeg nog wat olijfolie of bouillon toe als het geheel te droog is.

Serveer de risotto met de krokante preiringen en wat extra citroenzeste.

IMG_1506

Geschatte voedingswaarde (1/2 van het recept): energie 430 kcal, eiwitten 7 g, koolhydraten 64 g, suikers 4 g, vetten 16 g, verzadigde vetten 3 g, vezels 4 g

Advertenties

3 thoughts on “Frisse preirisotto met zwarte olijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s