– Dit recept (+ meer achtergrondinfo) werd voor het eerst gepubliceerd op Tasty Ginger Tales –
Ik kreeg gisteren een paar mooie courgettes mee uit de moestuin van mijn ouders, en spotte een stapel glanzende primeurtomaten bij de groentewinkel. Allebei zomergroenten bij uitstek, en de perfecte basisingrediënten voor dit zonnige gerechtje. Als je nog nooit courgettenoedels gemaakt hebt, raad ik je aan om ze zo snel mogelijk te proberen! Ze zijn een lekker zomers alternatief voor traditionele spaghetti, en bovendien zijn ze superlicht en dus volledig bikinibody-proof.
De snelle, maar gigantisch smaakvolle saus is gemaakt van verse tomaten, en ook zongedroogde tomaatjes die zorgen voor een rijke smaak. Walnoten geven het gerecht een lekker bite, een beetje zoals gehakt in bolognesesaus, maar dan met extra gezonde vetten en plantaardige eiwitten.
Om er een meer vullende maaltijd van te maken, kan je de ‘zoodles’ (zucchini noodles) serveren met een stukje krokant stokbrood met goede olijfolie en grof zout.
Courgettenoedels met zonnige tomatensaus
Bereidingstijd: 10 min Gaartijd: 20-30 min
Ingrediënten (voor 2)
- 2 kleine courgettes
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 2 teentjes look, fijngesneden
- 1 el olijfolie
- 3 rijpe tomaten, in groffe stukken
- 6 zongedroogde tomaatjes, enkele uren geweekt in koud water of 15 min in heet water
- ½ kl gedroogde oregano
- ½ kl gedroogde tijm
- 1 handvol verse basilicum
- 50 g walnoten
- Peper en zout
Werkwijze
Verwerk de courgette tot “noedels”. Dat gaat het gemakkelijkst met een spiraalsnijder, maar het kan ook perfect met een eenvoudige juliennesnijder (zo doe ik het) of door ze zelf in repen en dan in julienne te snijden.
Snij de ui fijn en stoof hem aan in de olijfolie, samen met wat zout. Voeg na 5 minuten de look toe en laat nog even verder garen. Mix de verse tomaten, zongedroogde tomaatjes, oregano en tijm fijn in een blender of keukenmachine, en voeg het mengsel toe aan de gestoofde ui en look. Breng aan de kook en laat ongeveer 10-20 minuten pruttelen. Snijd het grootste deel van de basilicum fijn en voeg toe. Proef en breng op smaak met flink wat peper en eventueel nog wat zout.
Hak de walnoten met een mes of in een keukenmachine, tot een grofkorrelige structuur. Voeg ze toe aan de saus.
Verwarm de courgettenoedels kort met wat zout en olijfolie, en serveer de ze met een flinke lepel saus en enkele blaadjes basilicum.
Geschatte voedingswaarde (1/2 van het recept): energie 340 kcal, eiwitten 9 g, koolhydraten 26 g, suikers 16 g, vetten 21 g, verzadigde vetten 2 g, vezels 8 g